Specialista na stavební izolace ... od roku 1997

Testování výrobků pro izolaci probíhá v Antarktidě

27.4.2018

Řadu let spolupracujeme s výrobcem izolačních fólií FATRAFOL, jehož kvalitu máme dlouhodobě ověřenou. To však tomuto výrobci nestačí a chce svým zákazníkům nabídnout jasná fakta o kvalitě a životnosti svých výronků. Od roku 2014 testuje ve spolupráci s Masarykovou univerzitou v Brně polymerní látky na Antarktidě, kde tyto české materiály odolávají náročným povětrnostním vlivům.

Proč právě Antarktida?

Testování plastů dosud neprobíhalo v tak drsných podmínkách jako je Jižní pól. V tuto chvíli probíhá dlouhodobý výzkum v chování polymerů, jehož konečné výsledky budeme mít po 10 letech. Antarktida nabízí pro testování velmi náročné podmínky:

  • Teplota - denní rozdíly teploty od 10 °C do méně než -30°C
  • Světlo a UV - zvýšený podíl UV záření způsobený ozónovou díru a vliv světelného záření během polární noci či polárního dne
  • Fyzikální faktory - částice ledu a písku se pohybují a narážejí do vzorků rychlostí až 150 Km/hod.

Druhé testování probíhá v Brně

Aby bylo možné degradaci polymerů a celkové výsledky komplexního experimentu porovnat, probíhá testování stejných vzorků (referenční sady fólií) přímo v Brně, tedy ve středoevropských podmínkách velkého města.

testování na Antarktidě

 

Dosavadní výsledky

Začátkem roku 2015 byly vybrány tyto skupiny polymerních materiálů, které jsou ve stavebnictví hojně využívány:

  • Dva typy střešních izolačních fólií z PVC (FATRAFOL 810)
  • TPO (FATRAFOL P 918)

První výsledky po 13 měsících testování ukázaly, že jsou vzorky bez porušení a vliv externích podmínek na Antarktidě na ně neměl vliv. V průběhu testování a po delší době budou výsledky lépe prokazatelné a pomohou získat nové poznatky o degradaci materiálů na bázi PVC a TPO, což bude velký krok pro další vývoj a hodnocení životnosti polymerů v různých klimatických podmínkách.

Záleží nám na kvalitě a spokojenosti zákazníků

V AZ-IZOL neustále hledáme nové cesty a znalosti, jak se posunout dále a nabídnout svým zákazníkům to nejlepší, co současný trh nabízí. Naším cílem je spojit špičkový materiál s rozumným přístupem a poctivou prací našeho týmu. Důkladně proto také vybíráme dodavatele materiálů, abychom u vás, našich zákazníků, zajistili 100 % spokojenost.

Jedním z dodavatelů je také zmíněná společnost FATRAFOL, které děkujeme za dodání podrobností ze zákulisí výzkumu, vývoje a výroby.

Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.