Specialista na stavební izolace ... od roku 1997

Odvodnění teras s dlažbou na terčích a vpusti

30.11.2017

Vhodné odvodnění plochých střech, ať už se jedná o pochozí střechy, terasy, či velmi specifické zelené střechy, je důležitým krokem, jehož špatná volba či provedení může stát investora desetitisíce až statisíce. Jde o vodu, které musí střecha a veškerá izolace odolávat, a která musí být zároveň efektivně odváděna. V následujícím článku se proto zaměříme na odvodnění teras s dlažbou na terčích.

Odvodnění teras

Přírodní rošty či terasová dlažba na terče

Pokládka na terče je suchým procesem, kdy je za pomoci plastových terčů terasová dlažba či jiná krtina podložena a v vzniká tak odsazení od hydroizolace. Výhodou je nejen to, že se nosnost střechy nezatěžuje dalším materiálem (beton, lepidlo na dlažbu), ale především to, že se do prostoru pod dlaždice dostává vzduch, lehce lze dlažbu rozebrat (například pro dodatečné zapracování elektroinstalace) a především je správcům a majitelům střech umožněn přístup pod terasu.

Výhody řešení

  • Pokládka dlažby je díky terčům možná přímo na hydroizolaci
  • Nosná konstrukce se nezatěžuje betonovou mazaninou či lepidlem na dlažbu
  • Vodotěsné napojení terasové vpusti a snadná montáž odvodění
  • Dlažbová krytina je znovurozložitelná
  • Neomezený přístup k hydroizolační vrstvě a odvodňovacím prvkům
  • Nehrozí riziko poškození hydroizolační vrstvy
 

Voda si najde správnou cestu

Díky odsazení dlažby od izolace a neutěsněným spárám voda protéká pod dlažbu a díky sklonu se dostává do odtokového kanálu/odvodňovací vpusti. Podle velikosti spár lze posoudit, zda se pod dlažbu mohou s vodou dostat vetší nečistoty, které by vpusť ucpaly.
Pokud toto riziko hrozí, využíváme při realizacích prevenci v podobě perforovaného koše TWOK v33 od našeho obchodního partnera TOPWET. Drobná vlhkost, která na hydroizolaci pod dlaždicemi zůstane, díky proudění vzduchu v meziprostoru  snadno osychá.

Chci nezávaznou cenovou nabídku

Terasová vpusť a další doplňky

Součástí každé střechy či terasy musí být odvodnění. Podle typu skladby volíme terasové a střešní vpusti TOPWET, kterými lze snadno tvořit potřebné sestavy. Všechny segmenty jsou vyrobené z vysoce pevného a UV stabilního polyamidu.

Chcete zajistit profesionální izolaci střechy, balkonu či terasy? Neváhejte se na nás obrátit - provedeme vás celým projektem od konzultace až po dokončení zakázky. Díky dlouholetým zkušenostem v oboru máme mnoho zkušených partnerů, kteří se postarají o následné položení krytiny. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.